MBL Bonifačić Krk

Što je intolerancija na hranu i kako dijeluje?

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu IgG antitijela. Za razliku od alergija kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se javljaju nakon nekoliko dana i osoba teško otkriva koja hrana stvara poteškoće.

Intolerancija na hranu događa se kada tijelo prepoznaje određenu hranu koju jedemo kao “štetnu”, iako je možda riječ o sasvim zdravoj namirnici. Simptomi se manifestiraju kroz simptome kao što su glavobolja, umor, probavne smetnje, upale sinusa, razvoj astme, pretilost te razne kronične bolesti.
Grčevi u trbuhu i probavne smetnje, česte glavobolje, osipi i osjećaj umora obuhvaćaju više od 40% svjetske populacije, neovisno o dobi i spolu.

medicinsko biokemijski laboratorij krk

Mislite da je uzrok navedenim simptomima opća iscrpljenost, no u većini slučajeva uzrok je ipak hrana koju jedemo, odnosno INTOLERANCIJA NA HRANU.

Najčešći uzorci intolerancije na hranu?

Prirodni i umjetni sastojci hrane konzumirani u dovoljnim količinama podjednako mogu uzrokovati štetne reakcije kod osjetljivih ljudi, dok stupanj reakcije varira od osobe do osobe. Intoleranciju na hranu možete dobiti bez obzira je li neki od Vaših predaka patio od iste, a simptomi se mogu javiti kod bilo koje dobne skupine, postepeno ili brzo – pravila nema.

Ipak, okidač može biti virusna infekcija, bolest ili utjecaj zagađenog okoliša, način prehrane i životnih navika, kao i kombinacija genetske raznolikosti. Količina i koja kombinacija namirnica koje čine donju granicu za pojavu simptoma također varira. Upravo zbog specifičnih okidača, za svakog pojedinca je i interpretacija testa intolerancije na hranu individualna.

Koji su najčešći simptomi intolerancije na hranu?

  • Gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva)
  • Dermatološki (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne)
  • Respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj)
  • Neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
  • Psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece)
  • Drugi (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi)
Test intolerancija na hranu se preporuča svima – preventivno ili ako se pojave neki od gastrointestinalnih, dermatoloških, neuroloških, respiratornih, mišićno-koštanih, psiholoških problema ili problema sa tjelesnom težinom. Mjerenje intolerancije na neku namirnicu određuje se količinom IgG antitijela u krvnom serumu. Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu) je kronične naravi sa zamaskiranim simptomima, te ju je teže dijagnosticirati od alergije. Simptomi intolerancije značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, dok se kod intolerancije simptomi javljaju par sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića.

KAKO DIJAGNOSTICIRATI INTOLERANCIJU NA HRANU?

LIJEČENJE INTOLERANCIJE NA HRANU rješava Vas brojnih tegoba kod ozbiljnih poremećaja u tijelu.

Test intolerancije nam daje odgovor na pitanja

  • Kako promijeniti našu dosadašnju prehranu?
  • Koje namirnice doprinose kvaliteti našeg života?
  • Koje namirnice, koliko god hranjive bile, ugrožavaju naš imuni sustav i zdravlje?

U Medicinsko-biokemijskom laboratoriju KRK imamo 4 PANELA INTOLERANCIJE NA HRANU, a svaki se razlikuje po broju namirnica:

Test INTOLERANCIJE NA HRANU iz krvi možete napraviti svakim danom
od 07:00 – 14:30 h

Prije samog testiranja potrebno je biti natašte ili barem tri sata bez jela . Važno je naglasiti također ako uzimate terapiju kortikosteroida ili citostatike potrebno je napraviti pauzu prije testiranja minimalno mjesec dana.